Ολοένα και περισσότερες μελέτες προσφέρουν επιπλέον δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19.

[ Κορονοϊός ] Το Ισραήλ έχει δείξει ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNTech λειτουργεί σε πραγματικές συνθήκες όπως και σε κλινικές δοκιμές. Το εμβόλιο αποτρέπει αποτελεσματικά την σοβαρή COVID-19, τις νοσηλείες και τους θανάτους. Φέρεται επίσης να αντιμετωπίζει την βρετανική μετάλλαξη αποτελεσματικά.

Ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα, προσφέροντας δεδομένα αποτελεσματικότητας για άτομα που έλαβαν μόνο μία δόση είτε του εμβολίου της Pfizer, είτε της AstraZeneca. Ξεχωριστά, μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιζώντες της COVID-19 εμφανίζουν την ίδια ανοσοαπόκριση μετά από μία δόση με εκείνη που έχουν μετά από δύο δόσεις όσοι δεν πέρασαν ποτέ COVID-19.

Κορονοϊός: Οι γνωστές παρενέργειες των εμβολίων COVID-19

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες εμβολιασμών σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ισραήλ και άλλες χώρες, είναι επίσης σαφές ότι οι παρενέργειες είναι ελάχιστες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης και βραχυπρόθεσμα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν μάθει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων τους τελευταίους μήνες. Τώρα, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανανέωσαν τις οδηγίες τους για τις παρενέργειες των εμβολίων COVID-19, προσθέτοντας τρεις ανεπιθύμητες ενέργειες που πρέπει να γνωρίζουμε.

Πριν από λίγες ημέρες, οι ειδικοί γνωστοποίησαν ότι μια συγκεκριμένη ήπια παρενέργεια του εμβολίου COVID-19 μπορεί να εμφανιστεί αρκετές ημέρες μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, και όχι αμέσως: το δερματικό εξάνθημα. Αυτό γενικά δεν προκαλεί καμία ανησυχία και τείνει να εξαφανίζεται μόνο του μέσα σε λίγες μέρες.
………………………….Διαβάστε περισσότερα……………………