Συνέντευξη Ορέστη Κίτσου στο ioanninacity


Ορέστη πες μας λίγα λόγια για την ομάδα.

Ορέστης ΚίτσοςΠρώτος προπονητής ο Δρούγιας Αθανάσιος, ένας υπέροχος άνθρωπος που έχω την τιμή να τον γνωρίζω προσωπικά. Πέρασαν πολλοί προπονητές από τον πάγκο της ομάδας μας, πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι και θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιους από αυτούς. Ο λόγος για τον κο. Καραγιαννίδη και τον κο. Μπέκα δυο άνθρωποι που δυστυχώς δεν είναι μαζί μας πια αλλά έχουν αφήσει το στίγμα τους στον Κένταυρο και ακόμα και σήμερα σε κάποιες συζητήσεις αναφερόμαστε στα ονόματά τους λέγοντας ιστορίες από εκείνες τις εποχές, ιστορίες που αξίζουν, ιστορίες που γαλούχησαν χαρακτήρες, ιστορίες που δημιούργησαν τη φλόγα στους νεότερους ( συμπεριλαμβανομένου και εμένα τον ίδιο) να γίνουνε μέλη αυτής της ομάδας. Να πάρουμε μέρος στον «ΚΕΝΤΑΥΡΟ» ΜΑΣ! Στον «ΚΕΝΤΑΥΡΟ» του χωριού μας , στον ΚΕΝΤΑΥΡΟ της ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ! Η ομάδα μέσα από το πέρασμα του χρόνου κατέληξε εκεί που τουλάχιστον της αξίζει: στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία όπου με την αξία της τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ανάμεσα στις παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις του Γιαννιώτικου Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

2 Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τα διοικητικά της ομάδας και από πότε είσαι ενεργό μέλος της;

Στον Κένταυρο ξεκίνησα το 2005 επί προεδρίας του Δήμου Βασίλειου, ως ταμίας. Σιγά σιγά έμαθα τις δυσκολίες που υπήρχαν, ποιες οι ενέργειες που χρειάζονται να γίνουν, ποιες οι υποχρεώσεις που υπάρχουν και γενικότερα όλα τα «κόλπα», ας μου επιτραπεί η έκφραση, για να μπορεί μια ομάδα να σταθεί με αξιώσεις στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία. Το 2010 τον Δεκέμβριο, μετά την απόφαση του τότε προέδρου να αποχωρήσει, και μετά την προτροπή τω υπολοίπων μελών του Δ.Σ. της ομάδας, αλλά και των περισσοτέρων ποδοσφαιριστών, πήρα την απόφαση να θέσω υποψηφιότητα. Προς μεγάλη μου έκπληξη ήμουν και ο μόνος υποψήφιος αφού κανείς δεν ήθελε να μην είμαι εγώ αυτός που θα αναλάβει την Προεδρία της ομάδας. Ανέλαβα λοιπόν τον Δεκέμβριο και παραμένω μέχρι και σήμερα , αφού και τις δύο επόμενες φορές που διενεργήθηκαν εκλογές, εκλέχτηκα δια βοής. Θέλω να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο όλους εκείνους που με πιστεύουν και με στηρίζουν, όλους εκείνους που μου δείχνουν την αμέριστη στήριξή τους και τους διαβεβαιώνω ότι θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να μην προδώσω την εμπιστοσύνη τους αλλά και να παραμείνω πιστός στις αξίες και στα ιδανικά της ίδιας μας της ομάδας.

3. Αυτή τη χρονιά πάλι αλλάξανε οι κανονισμοί σχετικά με τη χρησιμοποίηση των νέων παιχτών. Τι ισχύει ακριβώς εφέτος και ποια η γνώμη σου πάνω σε αυτό;

Οι κανονισμοί κάθε χρόνο αλλάζουνε. Φέτος ισχύει η χρησιμοποίηση παίχτη γεννημένο μετά το 1996 στη βασική ενδεκάδα, δίνοντας όμως το δικαίωμα της άμεσης αλλαγής με παίχτη κάτω των 20 ετών. Κατά τη γνώμη μου ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ! Αυτό δε λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως προσθέτει!!! Είναι δύσκολο να μπορέσεις να κρατήσεις τις ισορροπίες με ένα παιδί 15 χρονών, να τον κρατήσεις προσγειωμένο ώστε να σε βοηθήσει αλλά και ακόμα να τον προστατέψεις από το να «κοντραριστεί» με πολύ μεγαλύτερούς του μέσα στον αγώνα, το οποίο κρύβει πολλούς κινδύνους.
4. Ποιοι οι κύριοι λόγοι που ενώ ο Κένταυρος είναι σταθερά στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία τα τελευταία χρόνια, ακόμη έχει χωμάτινο γήπεδο;

Φυσικά υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Το μεγαλύτερο για εμάς είναι η έδρα μας. Το γήπεδό μας παραμένει χωμάτινο εν έτη 2012. Πρωτάκουστο πραγματικά, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Παρόλο που η ομάδα βρίσκεται στα σαλόνια της Α’ Ερασιτεχνικής, η πολιτεία αρνείται πεισματικά να μας πιστώσει αυτήν μας την επιτυχία και να μας αποζημιώσει με το «πρασίνισμα» του γηπέδου μας. Δυστυχώς το μόνο που έχουμε είναι υποσχέσεις και «ΘΑ». Επί της ουσίας απολύτως τίποτα!

5.Τι οικονομικές απαιτήσεις έχει μια ομάδα σαν τον Κένταυρο που αγωνίζεται στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία;

Τα οικονομικά είναι μια μεγάλη συζήτηση που χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο για να την αναλύσουμε. Θα προσπαθήσω όμως να πω όσο πιο απλά μπορώ τι συμβαίνει. Τα οικονομικά μιας ομάδας στη Α’ Κατηγορία είναι ανάλογα και με τις απαιτήσεις που έχει το κάθε Δ.Σ. ή ο εκάστοτε προπονητής και φυσικά το ποιοι είναι οι στόχοι. Καταρχήν υπάρχουνε τα «Πάγια» έξοδα. Οι πληρωμές προς την ΕΠΣΗΠ, οι πληρωμές προς τους διαιτητές και φυσικά οι πληρωμές για το ποδοσφαιρικό υλικό που χρειάζεται η ομάδα κάθε φορά. Το ποσό αυτό αγγίζει , χωρίς υπερβολές, τις 5.000 € ανά ποδοσφαιρική χρονιά. Από εκεί και πέρα έρχονται και τα υπόλοιπα: ένας καλός προπονητής που είναι απαραίτητος από τη στιγμή που θέλεις να γίνει μια σωστή δουλειά στο γήπεδο (αγώνας-προπόνηση) δυο με τρεις προσθήκες ποδοσφαιριστών οι οποίοι πρέπει να πληρωθούνε (Καθαρά για βενζίνες και ένα μικρό χαρτζιλίκι) και κάποια τραπέζια που πρέπει να γίνουνε μέσα στη χρονιά για να ευχαριστηθούν οι ίδιοι παίχτες αλλά και για το δέσιμο της ομάδας. Όλα αυτά λοιπόν με ένα πρόχειρο υπολογισμό μπορώ να σας πω λίγο πολύ ότι αγγίζουνε το ποσό των 8.000 €. Στο σύνολο λοιπόν μιλάμε για ένα ποσό της τάξεως των 12.000 με 13.000 € ανά ποδοσφαιρική χρονιά! Το ποσό είναι πολύ μεγάλο για μια Ερασιτεχνική ομάδα. Τις περισσότερες φορές τα έσοδα που έχουμε από τις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε καθώς και η βοήθεια της πολιτείας, δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα το Δ.Σ. της ομάδας όπως και οι χωριανοί που αγαπάνε την ομάδα, να βάζουνε το χέρι στην τσέπη τους προκειμένου να σταθεί οικονομικά ο Κένταυρος και να Πρωταγωνιστεί.

6. Ποια η οικονομική στήριξη από την Πολιτεία;

Η Πολιτεία δε βοηθάει δυστυχώς όσο θα έπρεπε τα Ερασιτεχνικά σωματεία. Είναι ελάχιστα τα χρήματα που διατίθενται για το κάθε σωματείο και πρέπει κατά τη γνώμη μου, να επανεξεταστεί αυτό το θέμα. Στην περίοδο που διανύουμε το καταλαβαίνω ότι αυτό είναι λίγο δύσκολο όμως θα πρέπει να δοθεί μια ιδιαίτερη προσοχή σε αυτόν τον τομέα γιατί προσωπικά είμαι της άποψης ότι ο αθλητισμός των νέων είναι σημαντικό όχι μόνο να μη σβήσει αλλά να ανθήσει και να ανεβαίνει επίπεδα.

7. Πως ανταποκρίνονται οι φίλαθλοι – χωριανοί στην προσπάθεια που κάνουνε παίκτες και διοίκηση; Υπάρχει στήριξη;

Έχουμε την χαρά όλο το χωριό να βοηθάει και οικονομικά αλλά και με την παρουσία του στους αγώνες, μας δείχνοντας την στήριξή του. Αυτό για εμένα προσωπικά είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί μας δίνει δύναμη για να αντέξουμε και να παλέψουμε ακόμη περισσότερο. Και στην τελική ανάλυση, η ομάδα είναι αυτή που μας φέρνει όλους πιο κοντά και όλοι μαζί να έχουμε τον ίδιο σκοπό.

8. Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε συνήθως;

Τα προβλήματα είναι πολλά. Πέρα από τα οικονομικά που υπάρχουνε, ένα από τα πιο σημαντικά είναι οι συχνοί τραυματισμοί των παιχτών μας. Μελανό σημείο… Για τους παίχτες της ομάδας μας ίσως είναι εντονότερο και λόγω της έδρας και της χωμάτινης επιφάνειας του γηπέδου κάτι που το καθιστά επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των παιχτών. Με υπομονή και στήριξη όμως προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε και να ανταποκριθούμε σχεδόν σε όλα.

9 . Ποιοι οι στόχοι της ομάδας;

Η ομάδα έχει την ίδια λογική από την εποχή που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα. Η λογική αυτή είναι να στηρίζεται στα δικά της παιδιά. Αυτό ισχύει λοιπόν και σήμερα. Επί το πλείστον οι ποδοσφαιριστές μας είναι από το χωριό και γίνονται και διάφορες προσθήκες 3 με 4 ανάλογα τις ανάγκες της ομάδας και τις απαιτήσεις το εκάστοτε προπονητή βεβαίως. Τη φετινή χρονιά ο στόχος της ομάδας είναι ένας και μοναδικός: Η ΚΟΡΥΦΗ. Νομίζω ότι πλέον είμαστε όλοι πιο ώριμοι, πιο έμπειροι αλλά και πιο σίγουροι για να κάνουμε το βήμα που πρέπει ώστε να δούμε τον Κένταυρο εκεί που τον ονειρευόμαστε: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ! Και να είσαστε σίγουροι ότι θα το πετύχουμε!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Συνέντευξη Γιώργος Θανάσης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s