Ο μικρός Άλεξ, ένα παιδί του κόσμου.  Η τραγική ιστορία του μικρού Άλεξ επανήλθε σήμερα στην εφημερίδα Εspresso όπου διεξοδικά προσεγγίζονται τα γεγονότα που μέχρι τη στιγμή αυτή ήρθαν στην επιφάνεια. Δυστυχώς σε άλλη εφημερίδα δεν έγινε κάτι ανάλογο.

Ως Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στη σχολική δηλαδή βαθμίδα που ήταν ο Άλεξ, αισθάνθηκα άσχημα γιατί αντιλήφθηκα ότι τον έχουμε ξεχάσει προ πολλού. Θύμα μιας υποβαθμισμένης κοινωνίας που γαλουγεί τα παιδιά στην οπτική και στη λογική της βίας, μιας κοινωνίας που έχει παύσει να μεταδίδει κοινωνικές αξίες, ο Άλεξ είχε ένα πολιτισμό που ενοχλούσε. Ευγενικός, με κλίσεις στη μουσική, στην τέχνη και στο διάβασμα ήταν ο αντίποδας του παιδιού των ΜΜΕ.

Ο Άλεξ πέρασε μπροστά από πολλά μάτια αλλά δεν τον είδε κανείς, τον συζητούσαν πολλοί αλλά δεν μίλησε κανείς. Μια κοινωνίας σιωπής και απόκρυψης, μια κοινωνίας της βίας και του ψευδών ισχυρισμών.

Μια κοινωνία φαίνεται στον τρόπο που ανατρέφει και προσδίδει αξίες στα παιδιά. Και η κοινωνία μας σήμερα το μόνο που δεν μεταδίδει στα παιδιά είναι τα παραπάνω. Σκηνές βίας κατακλύζουν καθημερινά τα ΜΜΕ. Οι αρνητικές συμπεριφορές των ενηλίκων είναι πλέον κανόνας. Ο κοινωνικός περίγυρος ασφικτυά από αρνητικές εικόνες και παραδείγματα.

Ας θυμηθούμε τα παιδιά πολεμιστές στο Σουδάν ή στην Κολομβία τα οποία τα στρατολογούν και εξαναγκαζουν με τη βία να δολοφονούν. Τα παιδιά στο Σάο Πάολο στη Βραζιλία, τα οποία δολοφονούνται ή γίνονται θύματα κάθε είδους εκμετάλλευσης. Τα παιδιά της Αφρικής που πεθαίνουν απο ασιτία καθημερινά. Τα παιδιά της Ταϋλάνδης, θύματα βιασμών και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Τα παιδιά θύματα πολέμων. Τα παιδιά θύματα των κατεχόμενων. Οι “πολιτισμένες” χώρες αδιαφορούν παντελώς για το παιδί. Η παιδική ηλικία δεν αποτελεί γι’ αυτές παρά ένα προϊόν για κατανάλωση και μετάδοση ιδεολογικών ή διαφημιστικών μηνυμάτων.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα πάνω στις ζωές των παιδιών. Αντίθετα το μόνο που έχουμε είναι η υποχρέωση να τους διασφαλίσουμε το δικαιώμά τους για ζωή.

Με το μικρόΆλεξ δεν τον καταφέραμε. Ας μη αδιαφορήσουμε άλλο. Ας κάνουμε αξία μας το παιδί.

Πολυδεύκης Ασωνίτης

Σχολικός Σύμβουλος Α’/θμιας Εκπαίδευσης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s