Σπίνος


Ο Σπίνος  (Fringilla coelebs)  , είναι αναμφισβήτητα το πιο διάσημο μέλος της οικογένειας Fringillidae (περιλαμβάνει μόνο τρία είδη: σπίνος, πετρόσπινος, μπλε σπίνος)

και είναι διαδεδομένος σε ολόκληρη την Ευρώπη.  Στην πατρίδα μας, την άνοιξη και κυρίως στα βουνά  ένας οικείος ήχος πλημμυρίζει τον αέρα. Πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι προέρχεται από ένα από τα πιο κοινά πουλιά της χώρας.

Ο σπίνος έχει περίπου 20 υπο-είδη. Τα περισσότερα από αυτά έχουν την επικράτεια τους εκτός Ευρώπης.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός  ότι το τραγούδι διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Ακόμη και σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, ο σπίνος έχει διαφορετικές «διαλέκτους».

 Το τραγούδι μπορεί να ακουστεί από το Φεβρουάριο έως το Σεπτέμβριο. Διαρκεί έως και 5 δευτερόλεπτα και είναι εύκολο να επαναληφθεί 10 φορές ανά λεπτό.

 Επίσης τα καλέσματα του καλόγερου (Parus major) θα τα συναντήσουμε και στον σπίνο.

Εντύπωση προκαλεί το χρώμα του αρσενικού που θυμίζει κόκκινο κρασί, εξαιτίας του ο διμορφισμός του φύλου είναι πολύ εμφανής.

Ο Ευρωπαϊκός πληθυσμός εκτιμάται γύρω στα 200 εκατομμύρια ζευγάρια, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Προτιμά τα μέρη με φυλλοβόλα δένδρα, κωνοφόρα και μικτά δάση, τους χώρους στάθμευσης, τα πάρκα και τους κήπους για αναπαραγωγή ενώ επισκέπτεται τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις πόλεις το χειμώνα.

Οι φωλιές χτίζονται από τα μέσα Απριλίου ως και τον Ιούλιο. Συνήθως 4 έως 5 αυγά το κάθε φώλιασμα με αναπαραγωγική περίοδος από 12 έως 15 ημέρες. Και οι δύο γονείς θα φροντίσουν για τα παιδιά τους, που εγκαταλείπουν την φωλιά σε 13 έως 14 ημέρες. Συνήθως 2 με 3 γέννες ετησίως. Τα αρσενικά είναι δίγαμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s